fbpx

24 ΩΡΕΣ ΤΟ 24 ΩΡΟ

365 μέρες το χρόνο

ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

11399

(Αστική Χρέωση)

24 ΩΡΕΣ ΤΟ 24 ΩΡΟ

ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

11399

(Αστική Χρέωση)

11399

(Αστική Χρέωση)

Τι είναι ο Covid 19 – όλα όσα πρέπει να ξέρετε -2021

Τι είναι ο Covid 19 – όλα όσα πρέπει να ξέρετε -2021

Στην πόλη Γιουχάν της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019 εκδηλώθηκαν αλλεπάλληλα κρούσματα πνευμονίας προκαλώντας έξαρση που οδήγησε τις υγειονομικές αρχές να μιλούν για λοίμωξη από κορονοϊό και μάλιστα για ένα νέο στέλεχος του, το SARS-CoV-2.

Τον Δεκέμβριο του 2020 ο ιός SARS-CoV-2, εισέβαλε απότομα στις ζωές όλων μας σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ μέχρι και σήμερα βρίσκεται μόνιμα στο κέντρο των εξελίξεων. Η ανησυχία και ο φόβος σχετικά με την μετάδοση και την έξαρση του ιού έχει επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό τον παγκόσμιο πληθυσμό, όμως η σωστή ενημέρωση και πρόληψη είναι η δύναμη μας απέναντι στην πανδημία.

Αν σας ενδιαφέρει να λάβετε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τον ιό και το πώς θα προστατέψετε εσάς και τους αγαπημένους σας, ακολουθεί ερωτηματολόγιο με επεξηγηματικές απαντήσεις για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Doctor talking about covid 19 infection

Τί σημαίνει Covid-19; 

Με τον όρο Covid-19 αναφέρεται η νόσος που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2. Αν κάποιος εκτεθεί στον αυτόν τον τύπο κορωνοϊού, θα φέρει τα συμπτώματα της νόσου Covid-19. 

Αναλυτικά, η ονομασία “Covid-19” δόθηκε για την νόσο που σχετίζεται με τον κορονοϊό (Corona Virus Disease 2019), που προκαλείται από το στέλεχος SARS-CoV-2, (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2), Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο και ανήκει στην ομάδα των κορονοϊών. Αναφορικά οι κορονοϊοί προκαλούν λοιμώξεις σε ανθρώπους και ζώα. Στους ανθρώπους κατα κύριο λόγο προκαλούν αντίστοιχες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Σύμφωνα με ειδικούς επιδημιολόγους, η επιδημία αυτή που ξεκίνησε από την περιοχή της Κίνας, είναι η τρίτη σε σειρά που σχετίζεται με στελέχη του κορωνοϊού, αφού έχουν προηγηθεί άλλες δύο επιδημιολογικές εξάρσεις, το 2003 από τον κορωνοϊό SARS και το 2012 από τον κορωνοϊό MERS-CoV.  

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου Covid-19;

Τα κύρια συμπτώματα του Covid-19 είναι τα εξής: 

  • Πυρετός 
  • Ξηρός συνεχόμενος βήχας
  • Αίσθημα κόπωσης, εξάντλησης 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 85% των ασθενών εκδηλώνουν τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω τρία κύρια συμπτώματα της νόσου. 

Άλλα λιγότερο κοινά συμπτώματα είναι:

  • Εκδήλωση ανοσμίας, αγευσίας ή δυσγευσίας
  • Πονοκέφαλος 
  • Πονόλαιμος 
  • Μυαλγία (πόνος των μυών)
  • Αρθραλγία (πόνος των αρθρώσεων)

Τα συμπτώματα βαρύτερης νόσησης περιλαμβάνουν: 

  • δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
  • πόνος ή πίεση στο στήθος
  • απώλεια ομιλίας ή κίνησης

Ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες/ ομάδες υψηλού κινδύνου για βαρύτερη νόσηση;

  • Ηλικίες άνω των 65 ετών
  • Καρδιοπαθείς 
  • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
  • Άτομα με ηπατοπάθειες
  • Άτομα με πνευμονοπάθειες
elder example for covid 19

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Η λοίμωξη Covid-19 μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, κατά κύριο λόγο μέσω στενής επαφής με ασθενή, μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από βήχα, φτέρνισμα ή και την εκπνοή. Παράλληλα, άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα (ασυμπτωματικοί) μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό. 

Πως μπορώ να προστατεύσω εμένα και τους γύρω μου όταν δε γνωρίζω ποιος είναι φορέας του ιού;

Για την καλύτερη πρόληψη και προστασία, οι ειδικοί συνιστούν μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, καθώς είναι απαραίτητη η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών, των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής και η τήρηση της κοινωνικής απόστασης (social distancing).

CORONAVIRUS covid-19
CORONAVIRUS covid-19)

Ποια είναι τα γενικά προληπτικά μέτρα που πρέπει να ακολουθήσω, κατά της μετάδοσης του ιού;

Σύμφωνα με τα προληπτικά μέτρα για την προστασία, αλλά και την αποφυγή μετάδοσης και διασποράς του νέου κορονοϊού ιού, θα πρέπει να τηρούνται καθολικά τα παρακάτω: 

  • Πλένουμε τακτικά και επιμελώς τα χέρια μας με νερό και σαπούνι (επί 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον) και ακολούθως με αντισηπτικά διαλύματα ή μωρομάντηλα με αλκοόλη, καθως επίσης αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση την επαφή των χεριών με το πρόσωπο.
  • Προσεκτικό στέγνωμα χεριών με πετσέτες μιας χρήσης, τις οποίες απορρίπτουμε στους κάδους απορριμμάτων αμέσως μετά.
  • Χρήση μάσκας. 
  • Κατά την διάρκεια του φτερνίσματος ή του βήχα χρησιμοποιούμε πάντοτε χαρτομάντηλο ή μωρομάντηλο και στη συνέχεια το απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Στην περίπτωση που δεν διαθέτουμε κάποιο χαρτομάντηλο ή μωρομάντηλο χρησιμοποιούμε την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα για περιορισμό διασποράς σταγονιδίων. 
  • Αποφυγή στενής επαφής με άτομο που είχε επαφή με ασθενή σε μικρή απόσταση  (<1,5 μέτρου) χωρίς χρήση μάσκας, με άτομο που παρέμενε σε κλειστό χώρο με ασθενή χωρίς χρήση μάσκας, με άτομο που είχε/έχει υπό την φροντίδα του ασθενή με Covid-19, άτομο που εμφανίζει συμπτώματα.
  • Αν εμφανίσουμε κάποιο σύμπτωμα όπως βήχα, καταρροή, θερμοκρασία >37,5 οC, πονόλαιμο κ.α. (αναλυτικά παραπάνω), ακολουθούμε απαρέγκλιτα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και παραμένουμε σπίτι σε απομόνωση, ενώ αποφεύγουμε οποιαδήποτε μετακίνηση και επαφή με άλλους ανθρώπους παρακολουθώντας την εξέλιξη των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση που κάποιος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ή πάσχει από κάποια χρόνια πάθηση και τα συμπτώματα της νόσου Covid-19 επιμένουν ή επιδεινώνονται, θα πρεπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον ιατρό του ή με το κεντρο του ΕΟΔΥ.
Delivery Man, Face mask, COVID-19

Τι πρέπει να κάνω αν έχω έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα;

Σε περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα θα πρέπει να μείνει σε κατ’οίκον περιορισμό αποφεύγοντας σύναψη διαπροσωπικής επαφής με άλλους ανθρώπους και να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ 210.52.12.054, ώστε να του δοθεί ενημέρωση για την απαραίτητη επίσκεψη σε χώρους παροχής υγείας. 

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα εμφάνισης συμπτωμάτων από την στιγμή της επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα;

Η περίοδος επώασης για την Covid-19, δηλαδή ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης στον ιό (επαφής με κρούσμα) και της εμφάνισης των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 1 έως 14 ημέρες. 

Σε γενικές γραμμές, η μολυσματική περίοδος κατά την οποία το άτομο μεταδίδει τον ιό, ξεκινάει 1-2 ημέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, κατά την συμπτωματική περίοδο τα επίπεδα μολυσματικότητας αυξάνονται. 

Κατά μέσο όρο, η μολυσματική περίοδος διαρκεί 7-14 ημέρες.

Τί πρέπει να κάνω αν έχω συμπτώματα συμβατά με αυτά της νόσου Covid-19;

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων Covid-19, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Υπάρχουν αντιβιοτικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του ιού;

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχει επίσημη θεραπεία για την καταπολέμηση του ιού.

Πότε πρέπει να κάνω test κορονοϊού;

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ, απαιτείται να υποβληθούν σε εξέταση για Covid-19, όσοι έχουν εκδηλώσει συμπτώματα συμβατά με αυτά της νόσου και όσοι θεωρούνται ύποπτα κρούσματα ύστερα από έκθεση στον ιό.

Τί είναι το μοριακό PCR test;

Το μοριακό τεστ PCR ή μοριακή ανάλυση PCR, είναι η μέθοδος που ανιχνεύει τα ιικά σωματίδια. Για να είναι θετική η μέθοδος θα πρέπει να ανιχνευθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός σωματιδίων. Η εξέταση ανιχνεύει μόνο το αντιγόνο (ιικά σωματίδια) και οχι τα αντισώματα. Η μοριακή εξέταση PCR 99% ευαισθησία και 100% ειδικότητα.

Ποιος τύπος test είναι πιο αξιόπιστος;

Ανάμεσα στους τύπους test που έχουμε για ανίχνευση ιικού φορτίου της νόσου Covid-19, η πιο αξιόπιστη επιλογή είναι η μοριακή εξέταση/ ανάλυση PCR, με ειδικότητα και ευαισθησία μεθόδου που φτάνουν το 100%. Τα αποτελέσματα της εξέτασης PCR είναι διαθέσιμα συνήθως ύστερα από ένα 24ωρο, ενώ με τις τελευταίες μεθόδους υπάρχει δυνατότητα τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα σε λίγες μόνο ώρες.

Τι είναι το test αντισωμάτων;

Σε αντίθεση με τα μοριακά διαγνωστικά test PCR που εντοπίζουν την ενεργή μόλυνση, το test αντισωμάτων διακρίνει το αν ένα άτομο έχει μολυνθεί από SARS-CoV-2 στο παρελθόν, βάσει των αντισωμάτων που διατηρούνται στο ανθρώπινο σώμα για καιρό μετά την ενεργή μόλυνση.